Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2009 00:19 - Ах тези сайтове за запознанства
Автор: sweety7o Категория: Други   
Прочетен: 3181 Коментари: 0 Гласове:
0



Има места в Интернет, къдeто можеш да научиш кои са най-новите музикални хитове, да видиш един озадачаващо различен български език като писменост и да откриеш света на… тинейджърите. Това са сайтовете за запознанства. Може би звучи малко странно, но някои от тях не са обикновени сайтове за запознанства. По-скоро това е някакво особено място за общуване и себеизява. Сайтът е като огледало на тинейджърите
В сайта са регистрирани момичета и момчета на средна възраст 14 - 15 години. Разрешеният минимум, за да се регистрираш, обаче, е 16 години и по тоя повод близо 2/3 от всички регистрирани са се писали на 16. Много е модерно да напишеш, че си на 57,99,100 ...

image Модата на снимките с големи очила. Снимки: сайтове за запознанства

В профилите в сайта се срещат няколко типажа снимки. Основен вид са снимките в огледалото. Хващаш си телефона, заставаш пред огледалото и се снимаш. Няма значение, че половината им лице е скрито от телефона в доста от случаите. Момичетата най-често се снимат в обществени тоалетни или в тези на големите магазини и заведения.
Друг основен тип снимки са портрети с огромни очила. Някои дори ги наричат “очила за грозни”. Доста хора използват репликата “сваляш очилата и се плаша”. Ами да – когато едни очила закриват половината лице – всички недостатъци са скрити.
Също актуални са снимките с така наречените прически тип “каска”. Изведнъж се навъдиха прекалено много момичета с такива прически – дълги, силно филирани коси, с гъст бретон, главно чернокоси или на руси кичури или чернокоси на руси кичури. С нацупени издадени устни, буквално наклепани с червило. Понякога фотошопът се използва за подчертаване цвета на червилото. Този тип момичета спадат към категорията “фешън” и те са едни от двете най-актуални групи потребители на този етап. Другите се наричат ЕМО. Характерните им черти са черна коса с бретон, закрити очи, гримирани плътно с черен молив. Пиърсинги – на устната, езика, веждата, под носа, където и да е. ЕМО-тата са характерни и с нежеланието им за живот – ролята им е да са депресирани, да са бунтари, да са с лошо поведение, да обиждат… Онези, които не одобряват ЕМО-тата обикновено се шегуват с тях: ЕМО е съкратено от емоционално малтретиран олигофрен, или пък следният виц: “Какво ще стане , ако затворят 5 ЕМО-та в една стая? Ами едното ще умре от мъка, защото няма да има ъгъл, в който да седне и да плаче.”

image Снимки: сайтове за запознанства Снимки: сайтове за запознанства imageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанства

Условно потребителите на сайта могат да се разделят на фешъни, ЕМО-та, хора, които слушат хаус музика, хора, които отричат първите 2 групи, и последната група се нарича “други”. В нея са включени онзи малък процент от потребители, които не намират мястото си в предните няколко.
На помощ на всички тия групи идва фотошопът. Това е най-разпространената програма за обработка на снимки. Преди да си качиш снимката в сайта, за да могат всички да я виждат, тя е грижливо обработена. Изведнъж всички пъпки, бенки и други подобни остават в миналото, очите ти стават какъвто цвят си поискаш, замъгляваш фона, за да се открояваш точно ти, правиш още някои корекции по желание, след което качваш нагласената снимка в сайта. И www.flirt4e.com,аha.bg и други са  като изложба какво могат да направят тинейджърите със себе си, използвайки фотошопа.

image Анти-фешъни. Тези се подиграват с фешъните в сайта. Снимки: сайтове за запознанства

Друг основен момент са песните. Как можете да разберете кои са най-слушаните в момента? Така: влизате във въпросния сайт. На главната страница има някои от потребителите, които са онлайн. Достатъчно е да разгледате десетина профила. Няма начин да не попаднете на текста на някоя съвсем нова песен! Просто в профила си потребителят Х вместо описание е сложил част от текста на песента. Има десетки и дори стотици потребители с текст от една и съща песен. Най-модерни са поп-фолк хитовете. Наприме “Не съм ангел” на Преслава - тази песен все още е актуална – близо 100 души са си написали куплети от песента като описание за себе си в профила. Тинейджърът в сайта за запознанства масово се отъждествява с лирическия герой на Преслава : “Грешна съм пред Бога и пред хората, грешна съм в любовта, мислиш си, че ме познаваш, че аз съм ангел. Но не съм – ранявала съм 100 пъти, предавала съм 100 пъти… Обичай ме, на инат ме обичай! Обичай ме, като луд ме обичай! Обичай ме мен и лошата в мене! Обичай ме мен и грешната в мене…”
Или пък “Водка с утеха”, пак на Преслава: “Има ли в менюто ви водка с утеха, двойно ми дайте за негова сметка. Всичко похарчих, а знаех цената…”
Хит в профилите е и песен на Слави Трифонов “Минах ли те”. Текстът на тази песен се
Друга любима песен е на Галена – “Нищо общо”: “Нямам нищо общо с лошите момичета.”
Повече от половината участници в сайта се отъждествяват с тия няколко песни.
И какво се получава в крайна сметка: тинейджърките не са ангели и пият водки с утехи за чужди сметки, след това констатират, че достатъчно са пропадали и потъвали с някого, че животът им не е живот и сърцето им е разбито, и си отиват, вдигат ръце и казват: “Нямам нищо общо с лошите момичета…”

Снимки в огледалото

image Почти няма потребител в сайта, който да няма снимка в огледало. Снимки: сайтове за запознанства Почти няма потребител в сайта, който да няма снимка в огледало. Снимки: сайтове за запознанства imageПочти няма потребител в сайта, който да няма снимка в огледало. Снимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанстваimageСнимки: сайтове за запознанства

В сайта тече и есемес класация. Това значи, че всеки може да изпрати есемес за потребител, който му е симпатичен. Най-симпатичните получават 4 дена с ВИП – статус. Тази привилегия не им дава кой знае какви преимущества, освен че при търсене на потребители по разни критерии, ВИП-овете излизат първи и са с жълт фон на профила.
Най-интригуващ обаче е езикът, на който пишат по-голямата част от регистрираните. Той… не се знае точно какъв е.

Тази нова форма на писане започна да се развива преди около година и половина - един революционен български език! В началото беше стилът всяка дума да започва с главна буква, напук на правописа. Постепенно в новата писменост започнаха в една дума да се редуват малка, главна, малка, главна буква… Пишеше се или на кирилица, или на латиница. После двете азбуки се смесиха – малки, големи букви, едната на български, едната на латиница.
След това някои букви започнаха да се заменят от символи и знаци:
английскo S с $
английска буква i с !
буква О - с две скоби - ( ).
буква т със 7
И накрая начинът на писане стигна сегашната си, последна за момента фаза: буква О е изместена трайно от У
буква В от Ф
буква А от Ъ
В някои случаи част от буквите се изпускат и примерно вместо “трябва” се получава тРяъЪъъ.
Никой не е изчислил колко точно време отнема да се напише едно такова изречение, съвкупност от горните правила. Ето някои интересни и характерни примери за писане, както и различни типажи снимки и пози:

Момичетата

За тях са много характерни следните типажи: най-много момичетата на по 16 и 17 години описват себе си като… кучки. Доста широко е залегнала и идеята за: “Ти си тъпа, аз спЪЪЪЪЪ с мъжа ти.” Главно описания при момичетата твърдо си остават текстовете на песни, въпреки че не са малко и тези, които си “лоФкат” някого. Примерно вместо описание се тегли един списък с ID-та на потребители – приятели, гадже, брат, сестричка, брат’чед и т.н. Може и да има пояснение кой се крие зад съответен номер, а може пък и да няма – информацията да е само: „Много си обичам Еди-Кой-Си-Номер”. И е много любопитен следният факт: отнякъде някое момиче е намерило някоя що-годе умна фраза. Слага си я за описание, след което всички я виждат и тя за една седмица вече е станала обща и написана на езика на сайта. Някои пък 16-годишни изтъкват себе си за ужасно секси, снимките им са предизвикателни, описанието също… Типични снимки при момичетата са тези с очилата, снимки в огледалото и самоснимки от високо. Вече почти се е изчерпал броят на потребителите, които нямат поне една снимка от горните категории, да не кажа съвсем няма такива…

тфоя сlaдъk suн (iнлоve) от гр. София, 17 г. Се описва така:
.::.vIп vALentIncHe.::. (ID: 640494) от гр. София, 16 г.:
Заглавие: lov3
Описание: oT kogA vSIchkI kIflI,zapOchnAha dA sE pravQt nA kroAsanI……..lOve yOu sEstRa mI (ID: 394304)……LovE yoU beB4Y(ID: 553305)

Превод:
Вип валентинче
Заглавие: Love (любов)
Описание: Откога всички кифли започнаха да се правят на кроасани… Обичам сестра ми(ID: 394304)… обичам те, бебче (ID: 553305)

— passioн — гр. София, 17 г. пише:
Заглавие: yэлlow carд`
Описание: на вsекi 2-ри профил:”nадут,а съм…и кfо”-…мi супеr tъп,а sи кfо;

Превод:
Пешън (от английски - страст)
Заглавие: Yellow card (жълта карта – англ.)
Описание: На всеки 2-ри профил: “надута съм и к’во” – ми супер тъпа си к’во :D

:: КаП!НкЪ ::. гр. София, 16 г
Заглавие: [–сем.МоdеLи–] [лiцeмeрi SUX ;d] [сем.надуфк!]
Описание: Обичах те преди .. Обичам те сега .. Ще те обичам винаги .. Безкрайноо много .. !! Защото ти си мойту слънце .. ти си мойта звездичкаа .. Обужавам тее !…Об!чАмЪ в! [626517] SeCтRa M! [515361] Mo!тЕ kуКl!чК! [579688] Mo!тА KoNч!ta [228588] ЬеBeTo M!

Превод:
Къпинка
Заглавие: Семейство модели, лицемери долу, семейство Надувки
Описание: Обичам те преди, обичам те сега, ще те обичам винаги. Безкрайно много! Защото ти си моето слънце, ти си моята звездичка. Обожавам те! Обичам ви (626517)- сестра ми, 515361 – моите куклички, 579688 – моята кончита, 228588 – бебето ми.

(h) GeRiToOo (h) гр. София, 16 г.
Заглавие: *FreE HuGs ООД*…..
Описание: M(a)лКа sЪм..? Ще п0rAсNa…! SлАдКа sЪм…? IзЯj мЕе…! DиVaA SъМм ..? UкРотI мЕе….! ГorE(щ)а sЪмМ …? ЩеЕ sE o(п)RaИsh …М(i)лIчЪкk !!!

Превод:
Герито
Заглавие: Безплатни прегръдки ООД (от англ.)
Описание: Малка съм? Ще порасна! Сладка съм? Изяж ме! Дива съм? Укроти ме! Гореща съм? Ще се оправиш, миличък!!!

А това е един от най-атрактивните случаи, който вероятно ще завладее сайта след месец – два. Писане на английски текст на български и латиница:

;] bonbonЧeto..! [; гр. София, 57 г.
Заглавие: [!]лЕвСки зАвиНагИ в сЪрцЕто [!]
Описание: ;]] I neveR preтend тo be soметhing i`м noт..we live in тhe real worlд,i`m jusт a real girl i кnow exacтly where i sтanд..!Аnд noтhing`s ever perfeкт..so i`ll jusт кeep on going anд мауbe i`ll enд up тryin` to caтch a fallin sтаr..! ;pPp*

Момчетата

При тях по-често срещани са цитиране на крилати фрази, чужди мисли, спомени, или оплюване на момичетата, които пишат по горния начин, оплюване на кучките, лиглите и т.н. Също така често и те пишат текстове на песни, които харесват, само че на английски. Типичният потребител от мъжки пол: футболист, с вдигната на гребен коса, колкото и малко да е тя. И при тях започва да навлиза модата на нацупените устни, снимките в огледалото и големите очила.

Примери:
Не сЪм АнгеЛ ГошО Съм
гр. София, 18 г.
Заглавие: N0 MuSiC N0 L!f3
Описание: Ако си 20 годишно момиче, с перфектни познания на 2 чужди езика, с 2 висши образования,с гърди като прасковки, устни като череши, красива, тънка, съблазнителна - върви…… на майната си!!! Аз си търся 16 годишна

Click Here гр. София, 16 г.
Заглавие: god is a DJ and house is my religion…..
Описание: oT koGa VsI4kI 4aLGarI pO4nAXa dA sLuShat HouSe? Ot KoGA nQkvI ShmatkI”koI s!m aZ” v4eRaShNI PIkLI”kOq s!M aZ” I kAk t!ka vSI4kI stAnAxA mAnEkEnI,sLeD katO PaZaRuWat Ot “MaGaZInA za LeF4e”… I wE4e sA nAduWaT…pF q ZeMete sE stEGneTe…

Превод:
Заглавие: Бог е Ди джей, а хаусът моята религия…
Описание: Откога всички чалгари започнаха да слушат хаус? Откога някакви шматки “кой съм аз” вчерашни пикли “коя съм аз”. И как така всички станаха манекени, след като пазаруват от магазина за левче… И вече се надуват… Пффф, вземете се стегнете…

ЛудачкууУ **
гр. София, 57 г.
Заглавие: …Руси или черни..?
Описание: ВНИМАНИЭ!!!- до всички кучки, лигли, вип-селянки, комплексари, куклички и барбита- МАКЯ ВИ ТРЪН!! благодаря ви за вниманието

Преобладаващите коментари в сайта са “сладур/анка”, “много хубав/а”, “успехи” и други такива. Има и обидни. Когато потребител получи обиден коментар, примерно, че е позьор, моментално го изтрива и пише на автора му друг – по-гаден и язвителен - и го засипва с писма, обижда, псува. Намесва се админът и предупреждава, че ще му изтрият профила. И това магически му затваря устата и клавиатурата за нови и нови обиди. Все едно не му трябват 3 минути да си направи нов профил… Но докато му напишат всичките хиляди коментари, които е имал… Естествено е, че не иска да ги загуби.

Същата ситуация е и когато обидиш някое от момичетата. С тая разлика, че момчето тръгва само да връща обиди, а момичетата впрягат всички приятели и приятелки в сайта да пишат обидни коментари.

Този вече утвърден манталитет се разпростира върху няколко различни сайтове за запознанства.Който иска да се увери за какво става дума, може да посети който и да е от тези сайтове. Дали е смешно, тъжно, жалко, забавно, интересно… няма значение. Това се случва точно в този момент.

Михаела Лозанова

ПС:Аз също имам регистрация в такива сайтове,но не ги използвам и напълно подкрепям авторката в казаното от нея.Също така обаче нямам нищо против тези деца-щом това им харесва нека така да е ,ние не можем да ги променим




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweety7o
Категория: Други
Прочетен: 46861
Постинги: 16
Коментари: 39
Гласове: 25
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031