Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2009 13:08 - Свински грип
Автор: sweety7o Категория: Други   
Прочетен: 924 Коментари: 0 Гласове:
0



Свински грип Свинският грип предизвика паника в цял свят. Вирусът се появи в Мексико и  мълниеносно достигна до всички краища на света. Какво трябва да знаем за свинския грип – грип тип A/H1N1?

На 11ти юни тази година беше обявена първата пандемия (глобална епидемия) на 21ви век. Виновник за това е бързоразпространяващият се свински грип -  A/H1N1. По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) 1462 души са починали, а 177 457 са били заразени от свински грип по цял свят. Свинският грип е достигнал до 170 страни. Сред най-засегнатите досега са САЩ, Мексико,   Великобритания, Япония, Канада, Испания и други.

image 

В България регистрираните случаи на свински грип са 36. Смъртни случаи няма. Основната причина за бързото разпространение на вируса е пътуването на хората по различни части на земното кълбо, особено през отпускарския сезон. Това е и причината вирусът у нас да навлиза от английски туристи или хора, завърнали се от Великобритания.

Почти всички летища се оборудвани със специални термокамери, които засичат високата температура на пристигащите и заминаващи пътници. Всеки човек, имащ температура над 38 градуса, бива посъветван да се изследва за свински грип.

Какво представлява свинският грип?

Свинският грип е щам на А вирус, обозначен с Н1N1 Наименованието свински грип предизвика протести сред производителите на месо, тъй като заболяването веднага предизвикало спад в потреблението на свинско месо. Мексико категорично забранява наименованието „мексикански грип“. Световната здравна организация (СЗО) приема наименованието "грип А (H1N1)", а не свински грип.

Новият грип получава  наименованието „свински“, защото много от гените на вируса са същите като тези, които се наблюдават при грип, поразяващ свинете в Северна Америка. По-нататъшните изследвания обаче показват, че епидемията се дължи на нова разновидност на H1N1, която досега не е била засичана при свинете. Има сериозни подозрения, че първите засечени болни животни са били заразени от хора. Но тъй като вирусът е ендемичен при домашни свине, те са един от основните източници на заразата.

Свинският грип причинява инфекция, засягаща респираторния тракт на домашни прасета, но може да се разпространи и сред птици (диви и домашни) и коне. Прасетата и хората са с най-нисък имунитет срещи вируса А/H1N1.

Хората се заразяват от свински грип след контакт със заразено животно или след контакт със заразен човек. От свински грип човек не може да се заразим след консумация на свинско месо, тъй като термичната обработка унищожава грипния вирус. Възможно е заразяване и от пипане на заразена повърхност.

Вирусът засяга целия бял дроб на заболелия, а не само част от него, както при обикновен грип. Леталните изходи се наблюдават най-вече при хора, които имат белодробни проблеми.


Симптоми на свински грип

Симптомите след зараза със свински грип са подобни като при обикновен грип. Висока температура, втрисане, главоболие, изпотяване, диария. Осезаемо се засягат горните дихателни пътища – хрема, болки в гърлото, кашлица. Обикновено първите симптоми се появяват около седмица след заразата.

Лечение на свински грип

Усетите ли каквито и да е симптоми от гореизброените, моментално посетете личния си лекар. Всеки болен човек трябва да бъде изследван за евентуална зараза със свински грип, за да може моментално да се овладее заболяването. Към този момент заболяването е лечимо и по-голямата част от заразените биват успешно излекувани.

Фармацевтичните компании започнаха светкавична подготовка за създаването на медикаменти против свински грип. Не са малко и подозренията за изкуствено създадена зараза със свински грип с комерсиални цели.

Някои фармацевтични фирми разполагат с антивирусни лекарства, които може да контролират болестта, но няма гаранция дали те със сигурност могат да я излекуват. Ваксината срещу свински грип ще бъде готова септември месец тази година, според СЗО. В края на септември всички страни от ЕС ще имат ваксина срещу свински грип. Очаква се да бъдат пуснати общо  80 милиона ваксини, които ще стигнат за 1/5 от населението на страните-членки. Поставянето им ще бъде въз основа на предварително известни фактори, които ще покрият застрашените и приоритетни групи. Не е малка и опасността от мутиране на заболяването, затова поставянето на ваксина не изключва напълно вероятността от зараза.

Според СЗО епидемията е на път да отслабне в редица страни от южното полукълбо. Други експерти обаче прогнозират, че септември ще бъде големият бум на свинския грип.
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweety7o
Категория: Други
Прочетен: 46925
Постинги: 16
Коментари: 39
Гласове: 25
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930